ΚΙ ΟΜΩΣ!!!

ΚΙ ΟΜΩΣ!!!

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

“Εσβησαν” οι ελπίδες για να βρουν τον κρητικό γιατρό


Bookmark and Share


“Εσβησαν” οι ελπίδες για να βρουν το γιατρό



Του Θάνου Περβολαράκη

Εσβησαν οι ελπίδες για το γιατρό!

Eγκατέλειψαν οι διασώστες τις προσπάθειες στις κορυφές των Ιμαλαΐων

Λίγα μέτρα από το σημείο όπου βρίσκεται πλακωμένος από τα χιόνια όπως εκτιμάται ο Ζαχαρίας Κυριακάκης στο όρος Μακαλού στο Νεπάλ έφτασαν οι διασώστες προχθές το απόγευμα.

Εγκατέλειψαν όμως τις προσπάθειές τους λόγω των καιρικών συνθηκών και πλέον θα συνεχίσουν την προσπάθεια αναζήτησης του Κρητικού γιατρού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι προχθεσινές έρευνες ήταν οι τελευταίες που έγιναν αφού η κυβέρνηση του Νεπάλ δεν δίνει άλλα χρονικά περιθώρια για τη συνέχισή τους, λόγω των καιρικών συνθηκών και των αυξημένων κινδύνων που υπάρχουν αυτή την περίοδο για τα σωστικά συνεργεία.

«Χθες το απόγευμα (προχθές) ανέβηκαν στα 8100 μέτρα όπως μου είπε ο γιος μου που έχει πάει στο Νεπάλ. Το παιδί μου ο Ζαχαρίας βρίσκεται στα 8200 μέτρα και εάν φτάναμε εκεί σίγουρα θα τον βρίσκαμε. Το πρόβλημα είναι το πώς θα τον κατεβάζαμε από εκεί πάνω. Οι συνθήκες είναι πραγματικά δύσκολες. Οξυγόνο δεν υπάρχει και σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί που αναζητούν το γιο μου θα κινδύνευαν. Μας είχαν δώσει ειδική άδεια, αφού υπό κανονικές συνθήκες οι έρευνες γίνονται μέχρι 31 Μαΐου . Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας από το Σεπτέμβριο οπότε και λιώνουν τα χιόνια» μας είπε ο κ. Γιώργος Κυριακάκης.

Ο γιος του Δημήτρης θα επιστρέψει στην Ρόδο όπου μένει η οικογένεια την Πέμπτη το βράδυ.

Η οικογένεια του κ. Κυριακάκη έδωσε αρκετές χιλιάδες ευρώ για να μπορέσει να εντοπίσει το παιδί της και να το φέρει πίσω στην Ελλάδα για να ταφεί, όπως μας είχε πει ο πατέρας του 45χρονου γιατρού.

«Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα, ούτε καν γνωρίζω πόσα δόθηκαν ή θα δώσουμε για να φέρουμε πίσω το γιο μου στην Ελλάδα» σχολίασε.

Ο Ζ. Κυριακάκης θεωρούνταν από τους πιο έμπειρους ορειβάτες στον κόσμο. Είχε κατακτήσει τις κορυφές του όρους Cho Oyu το 2007 και του Lhotse το 2008. Όπως έγινε γνωστό η αποστολή του κινούνταν χωρίς προβλήματα και στις 26 τουΜάη η ομάδα αποτελούμενη από εφτά άτομα ανάμεσα τους και ο Κυριακάκης έφτασαν στην κορφή του Makalu (8463μ).

Επιστρέφοντας όμως η ομάδα διασπάστηκε , ο αρχηγός έμεινε πίσω για να βοηθήσει ένα άλλο μέλος της αποστολής και όταν κατέβηκαν στην προωθημένη κατασκήνωση (camp 4), κάποιοι είχαν ήδη προχωρήσει προς χαμηλότερη κατασκήνωση (camp 3) ενώ δεν είχαν νέα απ' τον 45χρονο και τον συνοδό του.

Ο Κυριακάκης επικοινώνησε με τον αρχηγό της αποστολής και του είπε πως είναι κάπου στο βουνό, αλλά δεν ήξερε πού ακριβώς. Αργότερα, ο συνοδός του έφτασε στο camp 4 και ανέφερε πως έχασε τον Κυριακάκη και αφού τον περίμενε τέσσερις ώρες απεφάσισε να επιστρέψει.

Την επόμενη μέρα, όπως ανέφερε ο αρχηγός της αποστολής, οι συνοδοί ξανανέβηκαν αλλά πάλι δεν μπόρεσαν να τον βρουν επειδή χιόνιζε και δεν υπήρχε ορατότητα. Ο Κυριακάκης επικοινωνούσε με τον ασύρματο μέχρι και το επόμενο πρωϊνό, αλλά ακουγόταν εξαντλημένος.

Την 30 Μαΐου, τέσσερις μέρες μετά την ανάβαση, η αποστολή σταμάτησε τις επιχειρήσεις διάσωσης, εκτιμώντας πως το ρίσκο για νέα ατυχήματα στους ήδη κουρασμένους διασώστες ήταν μεγάλο.




ΠΗΓΗ : patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: