ΚΙ ΟΜΩΣ!!!

ΚΙ ΟΜΩΣ!!!

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Άχρηστη κοινωνία.....



Από "ΝεοΕλλαδίτη"

Ο κορεσμός της παιδικής ηλικίας με παιχνίδια, χαζοτηλεόραση, βιντεο-παιχνίδια, η βιασύνη να μοιάσουν στα πρότυπα της εφηβίας και των ενηλίκων είναι μόνο λίγοι από τους σημαντικότερους παράγοντες που έχουν επηρρεάσει την ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη των παιδιών ως τώρα, ήταν ανάλογη με την ηλικία τους. Τα παιδιά την εποχή μου, που δεν είναι και τόσο μακρινή, μεγαλώναμε σε ένα "διαφορετικό" κόσμο. Ο αέρας ήταν ίδιος, το χώμα που πατούσαμε ήταν ίδιο, οι γείτονες ήταν λίγο πιο οικείοι και ζεστοί. Όλα τα άλλα όμως ήταν διαφορετικά, η μουσική, οι δάσκαλοι, οι φίλοι και συμμαθητές, τα μεταφορικά μέσα, τα βιβλία, και εμείς τα ίδια σαν παιδιά...




Η τηλεόραση ήταν σε ένα δωμάτιο μόνο και πουθενά αλλού. Είχε μοναδικό σκοπό την ενημέρωση με εικόνα και ήχο. Θυμάμαι έβλεπα τηλεόραση όταν τελείωνα όλα μου τα μαθήματα και μόνο για μια ώρα τα Σαββ/κα. Θυμάμαι επίσης, ότι δεν με ένοιαζε να μείνω σπίτι για να δω τηλεόραση, αλλά να βγω έξω και να παίξω, έστω και με 40 βαθμούς, έστω και με ψιλοβρόχι.
Σήμερα ανοίγεις την τηλεόραση 24/7 και βλέπεις από κωμωδίες, ενημερωτικές "σαχλοεκπομπές", ως και "αισθησιακές ταινίες".
Ευτυχώς τα παιδιά είναι οι πιο σκληροί κριτές, αλλά δυστυχώς και οι πιο εύκολοι "στόχοι της αλλοίωσης".
Βλέπουν εικόνες και έχουν ερωτήματα και "ατσάλινες απορίες".
Βλέπουν γέλιο, αναπαράγουν γέλιο.
Βλέπουν παιχνίδια και θέλουν μόνο να παίξουν.
Βλέπουν βια, αναπαράγουν βία.
Είναι η τελειότερη "μηχανή αντιγραφής".


Άλλωστε δεν είναι λίγες οι ειδήσεις παγκοσμίως με μαθητές και έφηβους που αντιγράφουν συμπεριφορές από βιντεοπαιχνίδια και δολοφονούν βιαίως όλους τους συμμαθητές στην τάξη τους, ή τους φίλους τους σε κάποιο πάρτυ.


Πως θα γίνει όμως να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Πως θα γίνει τα παιδιά να γυρίσουν στο παιχνίδι και τη ανεμελιά της ηλικίας; Πως... Πως... Πως...; Τόσα πώς...
Σίγουρα δεν θα γίνει μέσα από κανένα blog και σίγουρα δεν θα γίνει από τους "άσχετους".
Μπορεί να γίνει μέσα από την οικογένεια, τα όρια και τους περιορισμούς που θα θέσει η ίδια. Μπορεί να γίνει μέσα στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από τους δάσκαλους που θα διδάξουν στα παιδιά ότι αδυνατεί η σημερινή οικογένεια, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω άγνοιας.
Για να καταφέρει η οικογένεια, πρέπει να νιώσει την απειλή μεσα στο σπίτι της...
Μόνο έτσι αντιλαμβανόμαστε την απειλή, όταν φτάσει μέσα στο σπίτι μας.
Για να μπεί όμως στο "παιχνίδι" της "αλλαγής", η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πρέπει να πάρει τέτοια "γραμμή", από την Πολιτεία. Οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και λοιποί, δεν παίρνουν πρωτοβουλίες, γιατί μεσολαβούν άλλοι παράγοντες.


Με αυτούς θα ασχοληθούμε στο προσεχές μέλλον.....
ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια: